Tisk

Bezlepková sváteční šunka

Čas přípravy: více 2,5 h
Suroviny

1 kg kuřecího masa (popř. vepřového)

25 g (cca vrchovatá lžíce) soli nebo rychlosoli (v případě rychlosoli bude šunka růžová)

lžička cukru

0,10 l vody


Příprava

Čerstvé maso nakrájíme na větší kousky. Sůl, cukr rozpustíme v 0,1 l vody a roztokem zalijeme maso a pečlivě promícháme. Do nádoby šunkovaru vložíme mikrotenový pytlík a do sáčku vkládáme po vrstvách připravené maso, každou vrstvu řádně stlačíme, aby se vyplnil celý prostor nádoby. Po naplnění sáčku položíme na maso přítlačný talíř a uzavřeme šunkovar. Nádobu uložíme na dva dyn do lednice. Po dvou dnech maso v nádobě vložíme do hrnce s vodou a 2,5 hod vaříme o teplotě nepřesahující 80 stupňů celsia, nesmí se vařit. Po ukončení vaření se nechá maso v šunkovaru vychladnout, popř. vychladíme vložením do studené vody a dále v lednici. Po vychlazení (cca po 1,5 - 2 hod) vyndáme šunku z nádoby.

 

Poznámka

Šunka je velmi jemná, delikátní. Obsahuje pouze čisté maso, bezlepkovost 100 % zaručena. Nízké náklady!!

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz