Tisk

zeleninové karbanátky

Čas přípravy: 1 h
zeleninové karbanátky
Suroviny
Ingredience pro 5 porcí: Hraška 250 g jemně strouhaná nebo krájená zelenina 500 g nebo jiná směs koření – sůl, pepř, kmín, dle libosti kari, chilli… můžete přidat jakékoliv bylinky – majoránku, oregáno, bazalku, tymián čerstvě utřený česnek voda olej na smažení

Příprava
Hrašku důkladně promícháme všemi ingrediencemi, já si ráda pridám nějaká ty semínka – lněné, sezamové, trošku ovesných vloček nebo i kukuřičné corn lupínky nejsou špatné. Podle šťavnatosti zeleniny přidáme vodu, tak aby se s těstíčkem dobře pracovalo. Těsto by nemělo téct, mělo by být lepkavé. Je-li směs příliš řídká, bude se při smažení rozpadat, naopak je-li směs příliš hustá, budou karbanátky po usmažení tuhé. Taková hustější hořčice. Polévkovou lžící nabíráme odměřené množství těsta a rychle vhazujeme do horkého oleje. Nebo si můžeme udělat úplně mini kousky – seškrabujeme jednou lžičkou z druhé do rozpaleného oleje. (výborná chuťovka pro návštěvu). Karbanátky smažíme zvolna z obou stran, tak aby uvnitř nezůstaly syrové. Po vyndání je necháme na sítku okapat Z těsta můžeme také tvarovat kulaté karbanátky, které nejprve obalíme ve strouhance a pak je osmažíme. Místo smažení můžeme karbanátky upéci v troubě na plechu a po upečení lehce potřít olejem – zde bych doporučovala tužší těstíčko

 

Poznámka
Na přípravu karbanátek můžeme použít jakoukoli zeleninu, kterou máme po ruce a podle potřeby smíchat i více druhů, přdat houby (v případě masa, maso na sekanou). Osobně jsem vegetariánka, tak zvolím příklad se zelenou, ale záleží čistě na Vás, na co máte chuť. Používám zeleninu syrovou, mraženou i tepelně upravenou, jemně nastrouhanou. Výborný je celer, kapusta, zelí, cibule. květák, pórek, mrkev …

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz