Tisk

Khaki marmeláda

Čas přípravy: 1 h 45 min
No Picture
Suroviny
1 kg zralých plodů khaki 1 kg krystalového cukru 1 lusk vanilky 3 lžíce citrónové šťávy

Příprava
Khaki omyjeme, očistíme a oloupeme. Půjde to trochu hůř, proto khaki musí být hodně zralé - poznáte to tak, že je měkké a lehce nasládle voní. Citlivější kuchařky si raději vezmou rukavice. Takto připravené khaki nakrájíme na co nejmenší kousky, Vsypeme do mísy (i se šťávou, co nám zůstala na prkénku) a přidáme cukr, citrónovou šťávu a vanilkový lusk nalámaný na kousky. Dobře promícháme a necháme alespoň hodinu (max 2) odpočívat přikryté jinou mísou nebo talířkem. Teď už zbývá jen hmotu přemístit do velkého hrnce a povařit ji zhruba 6-8 minut na středním plameni. Ovoce musí změknout a celé zavonět. Nezapomene dobře míchat vařečkou. Hmotu přemístíme do sklenic a zavaříme klasickým způsobem. Hodí se všude tam, kde používáte meruňkovou marmeládu, ale je tak dobrá, že by bylo škoda ji jíst jinak než na čerstvém pečivu.

 

Poznámka
Uzavřena marmeláda vydrží ve spíži asi rok. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do 3 týdnů.

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz