![]() |
Khaki marmeláda | |
Čas přípravy: 1 h 45 min | |
![]() |
Suroviny 1 kg zralých plodů khaki 1 kg krystalového cukru 1 lusk vanilky 3 lžíce citrónové šťávy |
Příprava Khaki omyjeme, očistíme a oloupeme. Půjde to trochu hůř, proto khaki musí být hodně zralé - poznáte to tak, že je měkké a lehce nasládle voní. Citlivější kuchařky si raději vezmou rukavice. Takto připravené khaki nakrájíme na co nejmenší kousky, Vsypeme do mísy (i se šťávou, co nám zůstala na prkénku) a přidáme cukr, citrónovou šťávu a vanilkový lusk nalámaný na kousky. Dobře promícháme a necháme alespoň hodinu (max 2) odpočívat přikryté jinou mísou nebo talířkem. Teď už zbývá jen hmotu přemístit do velkého hrnce a povařit ji zhruba 6-8 minut na středním plameni. Ovoce musí změknout a celé zavonět. Nezapomene dobře míchat vařečkou. Hmotu přemístíme do sklenic a zavaříme klasickým způsobem. Hodí se všude tam, kde používáte meruňkovou marmeládu, ale je tak dobrá, že by bylo škoda ji jíst jinak než na čerstvém pečivu.
|
Poznámka Uzavřena marmeláda vydrží ve spíži asi rok. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do 3 týdnů.
|