Velikonoční kynutý kolář ala volské oko | |
Čas přípravy: 1 h 30 min | |
Suroviny Těsto: 300 g mouky Nomix 170 g vody 1 žloutek (pozn.: bílek můžeme přidat do makové náplně) 65 g cukru 1 vanilkový cukr 15 g droždí 2,5 g soli Maková náplň: Mletý mák Cukr Mléko Trocha zavařeniny nebo povidel Špetka skořice Tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu 50 g cukru vanilkový cukr 1 vejce 30 g másla Citrónová kůra 1-2 polívkové lžičky cereální kaše Nomina (rýžová) Meruňkový kompot |
Příprava Nejprve si připravíme náplně. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme trochu povidel nebo jiné zavařeniny a osladíme, popř. dochutíme skořicí. Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech ingrediencí. Meruňky necháme na sítku okapat. Všechny ingredience na těsto najednou smícháme a dobře prohněteme. Těsto necháme asi 5 min. odpočinout a pak roztlačíme na vymazaném plechu. Potřeme celou plochu vrstvou makové náplně. Na několika místech pak vytvoříme další vrstvu, tentokrát z tvarohové náplně a to v oválném tvaru tak, aby náplň připomínala tvar usmaženého vejce. Do středu každého „bílku“ položíme ještě půlku zavařené meruňky, takže docílíme finálního vzhledu tzv. volského oka. Necháme nakynout a následně pečeme při 170°C asi 25 minut (záleží na velikosti formy).
|
Poznámka bez popisu
|