Tisk

Bezlepkový chléb

Čas přípravy: 5 min
Suroviny
20 dkg mouky Mantler
15 dkg pohankové mouky
5 dkg amarantové mouky
1 sáček sušeného droždí Oetker
4 - 5 dcl teplé vody
10 dkg vařených strouhaných studených brambor
5 dkg jemně strouhaného tvrdého sýra
1 kávová lžička xantanové gumy (nemusí být)
1 polévková lžíce oleje
1 polévková lžíce octa
po 1 kávové lžičce soli, cukru, drceného kmínu
slunečnicová nebo sezamová semínka
1 vejce (nemusí být)
sádlo na pomazání

Příprava
Ze všech přísad zpracujeme důkladně těsto. Dáme do větší
chlebíčkové formy silně vymazané polotuhým sádlem a necháme
kynout 30 min. v teple přikryté mikrotenem. Pomažeme
rozpuštěným sádlem a pečeme v předehřáté troubě na 180 ºC asi
45 minut. Vyklopíme na rošt (jinak spodek vlhne), pomažeme dno
a boky sádlem a necháme pod utěrkou chladnout. Čerstvý je
výborný, druhý den je lepší rozpečený v toustovači nebo
mikrovlnce. Vodu s octem můžeme nahradit ½ litrem vlažného
podmáslí.

 

Poznámka
Pečeme-li chléb v pekárně, dáme pouze 3 dcl vody a pouze
1 kávovou lžičku droždí.

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz