![]() |
Kynuté těsto (vánočka..) | |
Čas přípravy: 5 min |
Suroviny 35 dkg mouky Mantler (nebo Jizerka) 1 lžička xantanové gumy 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku 1 sáček vanilkového cukru 5 dkg pískového cukru ¼ litru mléka 10 dkg másla 3 dkg droždí Noli 1 vejce, 1 žloutek špetka soli, 1 lžíce rumu šťáva z ½ citronu, strouhaná citronová kůra rozinky, sekané mandle a ořechy |
Příprava V míse smícháme mouku s gumou a pudinkem, uděláme důlek, jemně nastrouháme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka a necháme vzejít. V teplém mléce rozpustíme cukr, rozšleháme vejce a žloutek, rozpustíme máslo. Přidáme ke kvásku s moukou, přilijeme rum a šťávu z citronu, přisypeme rozinky, sekané ořechy a mandle, strouhanou kůru a sůl. Důkladně propracujeme. Na vále posypaném moukou vyválíme tři silné a tři slabé válečky, upleteme dva copy, dáme je na sebe na vymazaný plech, přikryjeme a necháme v teple půl hodiny kynout. Potřeme vejcem a pečeme t roubě předehřáté na 175 ºC asi 30 – 40 minut. Z kousků těsta bez rozinek, mandlí a ořechů děláme placičky, plníme je tvarohovou nebo jinou nádivkou, spojíme a dáváme na plech silně vymazaným máslem, každou pomažeme ze všech stran máslem, necháme vykynout a upečeme. Horké znovu potřeme máslem a posypeme cukrem.
|
Poznámka bez popisu
|