Tisk

Kynuté těsto (vánočka..)

Čas přípravy: 5 min
Suroviny
35 dkg mouky Mantler (nebo Jizerka)
1 lžička xantanové gumy
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 sáček vanilkového cukru
5 dkg pískového cukru
¼ litru mléka
10 dkg másla
3 dkg droždí Noli
1 vejce, 1 žloutek
špetka soli, 1 lžíce rumu
šťáva z ½ citronu, strouhaná citronová kůra
rozinky, sekané mandle a ořechy

Příprava
V míse smícháme mouku s gumou a pudinkem, uděláme
důlek, jemně nastrouháme droždí, přidáme trochu cukru a
vlažného mléka a necháme vzejít. V teplém mléce rozpustíme
cukr, rozšleháme vejce a žloutek, rozpustíme máslo. Přidáme
ke kvásku s moukou, přilijeme rum a šťávu z citronu,
přisypeme rozinky, sekané ořechy a mandle, strouhanou kůru
a sůl. Důkladně propracujeme. Na vále posypaném moukou
vyválíme tři silné a tři slabé válečky, upleteme dva copy, dáme
je na sebe na vymazaný plech, přikryjeme a necháme v teple
půl hodiny kynout. Potřeme vejcem a pečeme t roubě
předehřáté na 175 ºC asi 30 – 40 minut.
Z kousků těsta bez rozinek, mandlí a ořechů děláme placičky,
plníme je tvarohovou nebo jinou nádivkou, spojíme a dáváme
na plech silně vymazaným máslem, každou pomažeme ze
všech stran máslem, necháme vykynout a upečeme. Horké
znovu potřeme máslem a posypeme cukrem.

 

Poznámka
bez popisu

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz