Jáhlový nákyp | |
Čas přípravy: 30 min | |
Suroviny 25 dkg jahel 1 litr mléka 3 vejce 2 – 3 lžíce mletého cukru trochu soli 1/8 másla jablka, švestky, meruňky |
Příprava Jáhly důkladně propláchneme horkou vodou (jinak jsou hořké), vsypeme do osoleného vřelého mléka a vaříme dokud nezačnou pukat (asi 10 minut). Pak vmícháme cukr, přikryjeme a necháme bobtnat. Do vlažných jahel vmícháme žloutky, kostičky jablek a sníh z bílků. Urovnáme do vymazaného pekáčku, poklademe plátky másla a pečeme v troubě předehřáté na 180O C asi 30 – 40 minut (podle výšky těsta). Pokud dáváme do nákypu švestky nebo meruňky, dáme polovinu směsi, poklademe ovocem a přikryjeme druhou polovinou.
|
Poznámka bez popisu
|