Tisk

Bezlepkový velikonoční mazanec

Čas přípravy: 1 h
Suroviny
• 300 g bezlepkové mouky Nomix, • 165 ml vody, • 1 rozšlehané vejce, • 65 g cukru (včetně vanilkového), • 50 ml oleje (nebo rozpuštěného másla), • 13 g čerstvého droždí, • 2,5 g soli, • strouhaná citrónová kůra, • cca 150 g rozinek a kandované citrusové kůry, • hrubě nasekané mandle, • hrst mandlových plátků na ozdobení.

Příprava
Suroviny na těsto smícháme najednou. Konzistence těsta se vyvíjí postupně, takže ji do požadované podoby upravujeme až po 7 až 10 minutách hnětení. Jako poslední přidáváme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle. Rozinky před použitím omyjeme a osušíme. Těsto necháme asi 5 až 10 minut odpočinout a hned z něj zpracujeme bochánek. Pro snadnější vytvarování si lehce pomastíme desku kuchyňské linky a těsto zpracováváme pomaštěnými dlaněmi. Bochánek na plechu Přikryjeme mikrotenovým sáčkem a necháme kynout asi 50 minut. Před pečením povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky oloupaných mandlí. Pečeme při 170 °C asi 35 minut. Máme-li pocit, že povrch barví příliš, přikryjeme pečícím papírem.

 

Poznámka
bez popisu

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz