Tisk

Perníkový beránek

Čas přípravy: 1 h 15 min
Suroviny
200 g bezlepkové mouky Nomix 4 celá vejce 70 g teplé vody (polovinu můžeme nahradit silnou černou kávou) 130 g oleje 170-180 g hnědého cukru 1 balíček kypřícího prášku (asi 12 g) 1 čajová lžička kakaa 2-3 čajových lžiček perníkového koření Na dohotovení si připravte i plátky mandlí a čokoládovou polevu

Příprava
Vejce třeme s cukrem a olejem. Mouku Nomix promícháme s kypřícím práškem, kakaem a kořením. Moučnou směs přidáváme do utřené hmoty střídavě s vodou (teplou vodu s kávou). Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na beránka. Pozn.: Těsto z 200 g Nomixu odpovídá středně velké formě. Troubu nahřejeme na 150 °C a pečeme asi 20 minut. Poté teplotu zvedneme na 170 °C a dopékáme ještě cca 30 minut (je třeba sledovat těsto, záleží vždy na velikosti beránka a na typu trouby). Upečeného beránka necháme chvíli chladnout a pak vyklopíme z formy. Můžeme si na dohotovení připravit polevu z kvalitní čokolády a kostky másla. Politého beránka lze ještě posypat mandlovými lupínky. Tip: Místo kávy můžeme těstu dodat zcela jinou příchuť přidáním 1 polévkové lžíce například pikantní zavařeniny či marmelády.

 

Poznámka
bez popisu

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz