Tisk

Briošky

Čas přípravy: 2 h 30 min
Briošky
Suroviny
1 3/4 hrnku Doves farm mouky bílé nesamokypřící 1/4 hrnku cukru 10 g sušeného droždí 1/4 lžičky soli 1/3 hrnku másla (80 g) 1/4 hrnku mléka 2 vejce 1/4 lžičky xantanové gumy

Příprava
Smísíme mouku, cukr, droždí, xantanovou gumu a sůl. Mléko zahřejeme a rozpustíme v něm máslo. Přidáme k sypké směsi společně s vejci a smísíme._Těsto nehněteme_. Necháme cca 1 hod. kynout na teplém místě. Po vykynutí z těsta odkrojíme 1/6 a odložíme stranou. z většího dílu těsta vytvarujeme 12 kuliček, kuličky dáme do dobře vymazaných forem na muffiny. Ze zbývajícího těsta vyrobíme 12 malých kuliček. V každé velké kuličce uděláme opačným koncem vařečky důlek a vložíme ho něj malou kuličku, přikryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout. Pečeme při teplotě 190°C asi 15-20 minut nebo tak dlouho, až mají zlatohnědou barvu. Po vytažení z trouby necháme chladnout na mřížce.

 

Poznámka
Před pečením lze také potřít rozšlehaným vajíčkem. Čas psán i s kynutím bez něj 20 min.

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz