Tisk

Bezlepkové vegetariánské lasagne

Čas přípravy: 2 h
Suroviny
● Těsto: 100 g bezlepkové směsi (používám směs unimix) a 50 g kukuřičné mouky, 1 vejce, 2 lžíce olivového oleje, asi 40 ml vody, špetka soli, ● Zeleninová směs: 1 lžíce olivového oleje, 1 středně velký lilek, 1 středně velká cuketa, 2 bílé papriky, 1 větší cibule, 1 stroužek česneku, koření: sůl, pepř, bazalka, oregano, pálivá paprika, kajenský pepř nebo chilli, může být: olivy, ● Dokončení: 200 - 300 g passaty nebo rajčatového puré, 200 g ricotty, 1 mozzarella, alespoň 30 g parmezánu nebo gran moravia, koření: sůl, muškátový ořech

Příprava
1. Směs a mouku smícháme v míse, přidáme sůl. 2. Vytvoříme malý důlek, rozklepneme do něj vejce, přilijeme olej a vodu. 3. Směs zamícháme a začneme zpracovávat v těsto. Podle potřeby můžeme přidat více vody. Těsto by mělo být vláčné, ne však příliš lepivé. 4. Poté těsto dáme odležet do lednice. 5. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, zeleninu na středně velké kousky. 6. Dno velké pánve nebo hrnce s nepřilnavým dnem zakápneme malým množsvím olivového oleje. 7. Osmahneme cibulku a později také papriku. Nakonec přidáme lilek a cuketu. Důkladně zamícháme, osolíme a okořeníme dle chuti. 8. Zeleninu dusíme cca 20 minut. 9. Ve chvíli, kdy je zelenina podušená, odejmeme poklici, přidáme plamen a za občasného míchání necháme odpařit vodu. Poté odstavíme. 10. Nakonec můžeme přidat olivy, které pokrmu dodají příjemnou kyselost. 11. Dno zapékací mísy pokryjeme trochou rajčatové passaty. Na ní položíme první plát těsta a následně pokračujeme v tomto pořadí: 1/3 passaty, ½ zeleninové směsi, ½ riccoty 12. Poté položíme druhý plát těsta a na něj ingredience v tomto pořadí: 1/3 passaty, zbytek zeleninové směsi, zbytek riccoty 13. Následně položíme třetí plát těsta a na něj: zbytek passaty, mozzarellu 14. Zakryjeme vrchním dílem zapékací mísy nebo alobalem. Pečeme asi 20 minut. 15. Zapékací mísu vyndáme, odklopíme. Troubu přepneme na horní ohřev. Posypeme parmezánem a dáme znovu péct na dalších cca 20 minut, nebo dokud není povrch mírně hnědý a křupavý.

 

Poznámka
Hotové lasagne necháme trochu vychladnout, lépe se tak servírují. Výborné jsou i další den, dají se snadno ohřát a neztratí na kvalitě ani pokud si nějakou tu porci schováte do mrazáku.

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz