Tisk

Bezlepkové bylinkové masové placky

Čas přípravy: 30 min
Suroviny
Krůtí placičky: 850g krůtího maso - mleté 100g bezlepková strouhanka 8-10 ks čerstvé tymiánové snítky 1 lžička řecké bylinky 1 lžička worcester omáčka 1 lžička balzamikového octa 1 jarní cibulka špetka sůl slunečnicový olej Bramborové lupínky: 4 větší brambory slunečnicový olej

Příprava
Tymiánové lístečky zdrhneme ze stopky, jarní cibulku nakrájíme nadrobno. V misce smícháme všechny ingredience kromě soli a důkladně promícháme (přidáme více strouhanky dle nutnosti, aby nám maso drželo lépe při sobě). Nakonec maso jemně osolíme těsně před tvořením karbanátků, aby nám nepouštělo zbytečně vodu. Brambory nakrájíme na tenké plátky (lupínky). Teflonovou pánev vytřeme olejem, pořádně nahřejeme a z obou stran pomalu opečeme jednotlivé bramborové lupínky. Poté přidáme cca lžičku oleje, vytvarujeme (raději tenčí) masové placky a z obou stran též opečeme. Podávala jsem s bramborovými lupínky, cikánskou a švestkovou omáčkou (OTMA).

 

Poznámka
Placičky i lupínky jsou prakticky "smažené" nasucho, což je výhodné zejména při nedostatečné funkci slinivky, žlučníku či štítné žlázy, navíc se netopí v oleji a neubírají chuť bylinek. :)

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz