Tisk

Dýňová polévka

Čas přípravy: 1 h 30 min
Dýňová polévka
Suroviny
1 ks brambora 1 dýně - hokaido 2 ks mrkev 1 ks šalotka 1 PL olivového oleje 1 zakysaná smetana sůl pepř 1 stroužek česneku 1 kostka zeleninového bujónu (bezlepkového) 750 ml vody

Příprava
Očištěné mrkve a oloupanou brambory nakrájíme na kostky, dýni omyjeme, odstraníme dužinu a pecky, nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme olej, na něm zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme nakrájenou zeleninu a za občasného promíchání vše ještě chvíli posmažíme. Přidáme bujón, vodu, sůl a pepř a necháme pomalu vařit, cca 45 minut dokud zelenina úplně nezměkne. Přidáme oloupaný česnek, zakysanou smetanu a tyčovým mixérem polévkovou směs důkladně rozmixujeme. Na talíři dochutíme třeba kousky másla a zakysanou smetanou. Můžeme podávat s chlebem nebo toastem, topinkou apod.

 

Poznámka
Pro případ, že budete polévku připravovat pro někoho se sníženou funkcí slinivky, je dobré vynechat olej a česnek, i bez toho je polévka chuťově výborná.

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz