Tisk

Nej chleba

Čas přípravy: 30 min
No Picture
Suroviny
Na 1 kulatou formu o průměru 30 cm (22 krajíců)
1 kostka droždí (42g)
1 lžička cukru
530 ml vlažné vody
500 g světlé bezlepkové mouky
50 g pohankové mouky
50 g lněného semínka
50 g sojových vloček
50 g slunečnicových jader
2 lžičky soli
1 lžíce jablečného octa
3 lžíce řepkového oleje
tuk na vymazání formy
bezlepková strouhanka

Příprava
1.Droždí rozdrobíme a hladce rozmícháme s cukrem a 100ml vlažné vody. Necháme ho několik minut vzejít. Formu vymažeme tukem a vysypeme bezlepkovou strouhankou.
2.Mouku smícháme s pohankovou moukou, lněným semínkem, jahelnými vločkami, sojovými vločkami, slunečnicovými jádry a solí. Přidáme vzešlé droždí,jablečný ocet, 1lžíci oleje a zbytek vody a asi 5min. hněteme – nejlépe v robotu.
3.Těsto dáme do formy. Navlhčenou stěrkou ho uhladíme. V teplé troubě necháme těsto 30-40min. kynout. Těsto by mělo nakynout zhruba o polovinu svého objemu.
4.Formu vyndáme z trouby. Troubu předehřejeme. Chleba pečeme při 225°C (střed, horkovzdušná 200°C) 50minut. Potom chleba potřeme 2lžícemi oleje a 10min. dopékáme. Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

 

Poznámka
bez popisu

 

Vytisknuto z online kuchařky www.bezlepkova-kucharka.cz