![]() |
Nej chleba | |
Čas přípravy: 30 min | |
![]() |
Suroviny Na 1 kulatou formu o průměru 30 cm (22 krajíců) 1 kostka droždí (42g) 1 lžička cukru 530 ml vlažné vody 500 g světlé bezlepkové mouky 50 g pohankové mouky 50 g lněného semínka 50 g sojových vloček 50 g slunečnicových jader 2 lžičky soli 1 lžíce jablečného octa 3 lžíce řepkového oleje tuk na vymazání formy bezlepková strouhanka |
Příprava 1.Droždí rozdrobíme a hladce rozmícháme s cukrem a 100ml vlažné vody. Necháme ho několik minut vzejít. Formu vymažeme tukem a vysypeme bezlepkovou strouhankou. 2.Mouku smícháme s pohankovou moukou, lněným semínkem, jahelnými vločkami, sojovými vločkami, slunečnicovými jádry a solí. Přidáme vzešlé droždí,jablečný ocet, 1lžíci oleje a zbytek vody a asi 5min. hněteme – nejlépe v robotu. 3.Těsto dáme do formy. Navlhčenou stěrkou ho uhladíme. V teplé troubě necháme těsto 30-40min. kynout. Těsto by mělo nakynout zhruba o polovinu svého objemu. 4.Formu vyndáme z trouby. Troubu předehřejeme. Chleba pečeme při 225°C (střed, horkovzdušná 200°C) 50minut. Potom chleba potřeme 2lžícemi oleje a 10min. dopékáme. Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
|
Poznámka bez popisu
|