Zkuste konopnou alternativu!
Cítíte se příliš omezování klasickou bezlepkovou dietou, která váš jídelníček ochudila o množství chutí a zdraví prospěšných látek? Vyzkoušejte mnohem chutnější a hlavně zdravější variantu v podobě konopných výrobků!
Proč konopí?
Konopné semínko patří díky vyváženému poměru pro tělo důležitých živin mezi nejzdravější a nejkvalitnější potraviny, které si můžete dopřát. V semínku je obsaženo 20 aminokyselin – z toho 8 patří mezi kyseliny esenciální, které si organismus sám vytvořit neumí a může je získat pouze prostřednictvím potravy. Konopné potraviny jsou dieteticky velmi ceněné, také díky vysokému množství esenciálních nenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6, fytosterolů, chlorofylu a lecitinu. Dále konopné semínko obsahuje vitamíny E, B1, B2, minerály a stopové prvky: vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor a zinek. Kombinace těchto látek mu propůjčuje schopnost snížit hladinu cholesterolu a zlepšit regenerační a imunitní systém lidského organismu. Kromě toho má konopné semínko protizánětlivé účinky a celkově zlepšuje fungování metabolismu. Díky tomu, že konopné semínko neobsahuje lepek (gluten), je vhodné i pro lidi trpící celiakií.
Konopné produkty
Mezi oblíbené konopné produkty patří konopná mouka. Získává se mletím konopných výlisků, které vznikají při lisování konopných semen na olej. Díky výraznému podílu lehce stravitelných globulinových bílkovin edestinu a albuminu, všech esenciálních aminokyselin a vlákniny se řadí k mimořádně zdravým potravinám. Ale o pozitivech konopí už jsme mluvili výše. Pojďme se podívat na rozdíl mezi konopnou, kukuřičnou a sójovou moukou.
Není mouka jako mouka
Kukuřičná mouka má velmi nízké nutriční hodnoty (nízký obsah nenahraditelných aminokyselin). Ty jsou pro lidský organismus nepostradatelné, protože slouží k syntéze proteinů. Při konzumaci tohoto typu mouky tudíž musíte mít stále na vědomí, že je třeba dodávat ještě jiný zdroj proteinů. Sojová mouka zase obsahuje vysoký podíl enzymů, které trávení proteinů zpomalují, a tak vám může přivodit nepříjemné střevní potíže. Konopná mouka je od všech těchto negativních vlastností oproštěna a proto vyhrává boj o nejvhodnější potravinu pro lidi s bezlepkovou dietou
Upeč třeba chleba...
Konopnou mouku můžete použít pro výrobu nejrůznějších pokrmů (stejně jako mouku pšeničkou apod.), ale je třeba ji nakombinovat ještě s jiným typem. Díky vysokému podílu rostlinného oleje je totiž poměrně těžká a tak by těsto nešlo zpracovat do požadované konzistence. Poměr konopné varianty by neměl překročit 20 % procent celkového obsahu mouky. Je třeba začít s malým množstvím a případně přidávat. Pokud si pečete domácí chleba, zkuste do něj přidat konopná semínka a rázem máte oživený jídelníček. Konopná semínka můžete konzumovat samotná, nebo pražená, jako pochutinu k pivu či vínu, vynikající jsou v nejrůznějších druzích salátů, pomazánek či jogurtů.
Aktualizováno ( Čtvrtek, 26 Leden 2012 17:14 )